Voorjaarsnota 2025: verschuivingen, maar weinig fiscale verrassingen
Na intensieve overleggen en een aantal uitgestelde deadlines was het vandaag zover: de minister van Financiën publiceerde de Voorjaarsnota 2025. Hierin biedt het kabinet een vooruitblik op de begrotingsplannen voor de komende jaren. Uit de Voorjaarsnota volgt bovendien een ruw overzicht van de wijzigingen die ons op het gebied van belastingen mogelijk te wachten staan.
Onze experts bespreken hier een aantal opvallende fiscale voorstellen.
Algemeen beeld Voorjaarsnota: paradepaardjes veiliggesteld
De onderhandelingen over de Voorjaarsnota verliepen in 2025 anders dan normaal. Het was snel duidelijk dat de coalitiepartijen elk een eigen inzet hadden. Dit bleek ook wel uit de berichtgeving op woensdag 16 april 2025, vlak nadat bekend werd dat er een akkoord was: de coalitiepartijen deelden via de media succesverhalen over hoe zij ‘hun’ standpunten hadden weten te verdedigen.
Pas na de publicatie van de uitgewerkte Voorjaarsnota op vrijdag 18 april 2025 bleek hoeveel er concreet was geregeld, en welke zaken vooruitgeschoven zijn naar latere besluitvorming.
Het duurt nog wel even voordat er concrete wetsvoorstellen zijn. Bovendien kan er tussen nu en Prinsjesdag nog van alles worden aangepast. Feitelijk zijn de politieke onderhandelingen pas net begonnen. Toch geeft de Voorjaarsnota een beeld van wat het kabinet van plan is.
Gaat de verhoging van het btw-tarief op cultuur, sport en boeken door?
Vorig jaar (2024) is op Prinsjesdag voorgesteld om het btw-tarief op cultuur, sport en boeken te verhogen. Dit voorstel kreeg veel media-aandacht, en na de stemming in de Tweede Kamer dachten veel mensen opgelucht dat de verhoging niet doorging. Maar de werkelijkheid is genuanceerder: de verhoging is als onderdeel van het Belastingplan wel goedgekeurd en gaat in principe ‘gewoon’ op 1 januari 2026 in. Maar het kabinet zegde toe om vóór de Voorjaarsnota samen met de Tweede Kamer op zoek te gaan naar alternatieven. Als er voldoende budgettaire dekking was, kon (een deel van) de verhoging alsnog worden teruggedraaid.
Nu blijkt uit de Voorjaarsnota dat er inderdaad voldoende dekking is: de verhoging gaat daarom niet door. De financiële dekking is gevonden in een aanpassing in een beperking van de indexatie van de belastingschijven en heffingskortingen in de inkomstenbelasting per 2026.
Wijzigingen box 3: druk omhoog
Box 3 blijft een langslepend dossier. De invoering van de nieuwe Wet werkelijk rendement was al uitgesteld tot 2028. Nu volgt uit de Voorjaarsnota dat de dekking hiervoor is gevonden in het verlagen van het heffingvrije vermogen van € 57.684 naar € 51.396 in 2026 en 2027, en het verhogen van het forfaitaire rendement op overige bezittingen met 1,78%-punt naar 7,78% per 2026.
Fiscale regelingen, constructies en estate planning
Een aantal fiscale ‘constructies’ staat al enige tijd in de schijnwerpers. In de Voorjaarsnota wordt nu bijvoorbeeld expliciet het huwelijksvermogensrecht genoemd. Ook samenwerkingsverbanden met de eigen bv en de lucratiefbelangregeling staan op het lijstje. Naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad is reparatiewetgeving aangekondigd: de fiscale gevolgen van aanpassingen van de huwelijkse voorwaarden in het zicht van overlijden worden aan banden gelegd. Dit zal verder worden uitgewerkt in het Belastingplan 2026 (Prinsjesdag 2025).
Daarnaast wordt een verlaging van de belastingheffing bij medewerkersparticipaties voorgesteld, in het bijzonder bij start-ups en scale-ups. Dit ziet op een lagere belastingheffing in box 1.
Overige fiscale aandachtspunten en vervolgstappen
Naast de bovengenoemde onderwerpen zijn nog wijzigingen voorgesteld in allerlei andere regelingen. Bijvoorbeeld het versoberen van de stakingsaftrek en de meewerkaftrek, met het zicht op afschaffing van deze faciliteiten in 2030. De invoering van de Wet herziening bedrag ineens (over het fiscaal gunstig uitkeren van een pensioenbedrag) is weer met een halfjaar uitgesteld. En de energiebelasting voor huishoudens wordt verlaagd.
Maar het is nog niet zeker of al deze plannen ingevoerd zullen worden. De Tweede Kamer zal nu eerst de Voorjaarsnota bespreken, en daarna volgen over het algemeen pas rond Prinsjesdag uitgewerkte wetsvoorstellen. Uiteraard houden wij dit voor je in de gaten: op onze website lees je steeds over de nieuwste ontwikkelingen.
Meer weten over de Voorjaarsnota?
Meer weten over de voornemens die in de Voorjaarsnota 2025 zijn genoemd? Neem dan contact op met je Baker Tilly-adviseur. En wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van fiscale ontwikkelingen en actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden je aan om met jouw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.