Familiestatuut: heldere afspraken voor de toekomst
Bij familiebedrijven speelt vaak meer dan alleen het ondernemerschap. Naast de gebruikelijke ondernemerskwesties en ontwikkelingen als duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en cybersecurity, heeft u als familiebedrijf te maken met uiteenlopende vragen die specifiek binnen familieverhoudingen spelen. Wat als de DGA onverwacht komt te overlijden, hoe zit het dan met het voortbestaan van het familiebedrijf? Welke richting moet het bedrijf op? Welke rol speelt de volgende generatie, en wanneer krijgen zij het voor het zeggen? Vragen waar u beter vooraf over kunt nadenken, in plaats van pas in een conflictsituatie. Een familiestatuut kan helpen om toekomstige discussies en onenigheid te voorkomen.
Wat is een familiestatuut precies? Waar dient het toe? En welke afspraken leg je vast in een familiestatuut? Onze experts leggen het uit.
Geen juridisch document
Allereerst: het familiestatuut is geen juridisch document. Het is niet bedoeld om gemaakte afspraken mee af te dwingen bij een rechter. Een familiestatuut biedt inzicht in wat u als familie met elkaar heeft afgesproken. Bijvoorbeeld over de werk-privébalans, maar ook over hoe de bedrijfsopvolging is geregeld. De afspraken kunnen overal over gaan, net wat u als familie belangrijk vindt om vast te leggen. U hoeft niet in detail overeenstemming te hebben, maar door de hoofdlijnen met elkaar te bespreken zorgt u dat de neuzen dezelfde kant op staan en de verwachtingen helder zijn.
Niet alleen fiscale onderwerpen
In een familiestatuut kunt u meer vastleggen dan enkel juridische en fiscale zaken, en juist die vrijheid biedt ruimte voor een écht gesprek. Wie krijgt er meer of minder zeggenschap? Mag de ‘koude kant’ meebesturen of erven? Maar ook: hoe belangrijk is de familienaam op de gevel? Welke rol speelt vader als de kinderen de zaak overnemen?
Door dit soort afspraken in een familiestatuut vast te leggen, is het dan ook makkelijker om elkaar erop aan te spreken als de betreffende situatie zich voordoet. Bij twijfel of onenigheid kunt u terugvallen op de afspraken die eerder in goed overleg zijn gemaakt.
Vakkundige en onpartijdige ondersteuning
Voordat u een familiestatuut opstelt, bespreekt u samen welke zaken vastgelegd moeten worden. De betrokken familieleden hebben soms verschillende wensen, en verschillende belangen. De adviseurs van Baker Tilly begeleiden het gesprek, met kennis van zaken en oog voor de verschillende belangen. Wij schetsen mogelijke scenario’s en brengen op basis van onze ervaring ook de ‘lastige’ onderwerpen ter sprake. De spreekwoordelijke olifant in de kamer. Zo kunt u samen bespreken welke oplossing u voor ogen heeft en welke afspraken hieruit volgen. Baker Tilly speelt hierin een actieve rol en de gesprekken die worden gevoerd bieden openheid en helderheid voor alle betrokkenen.
Blijf met elkaar in gesprek!
Ook als u samen de afspraken heeft vastgelegd in het familiestatuut, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Neem regelmatig een moment om te kijken of de afspraken nog steeds werkbaar en voor iedereen acceptabel zijn. Wellicht heeft nieuwe regelgeving invloed op de afspraken. Misschien zijn bedrijfsmatige veranderingen reden voor een nieuw gesprek. En soms verandert er wel eens wat in de familieverhoudingen. Dan is het goed om nog eens te kijken of de afspraken nog steeds werkbaar en voor iedereen helder en acceptabel zijn.
Vragen?
Binnen een familie draait alles om communicatie. Binnen een familiebedrijf des te meer. Daarom is het belangrijk om met elkaar over verwachtingen te praten, om open en eerlijk te zijn over het bedrijf, over de ambities van de kinderen en over uw visie op het voortbestaan van uw bedrijf.
Onze adviseurs kunnen u helpen die verwachtingen, ambities en afspraken te bespreken en vast te leggen in een familiestatuut. Zo voorkomt u onduidelijkheid in de toekomst. Heeft u vragen over het familiestatuut? Onze adviseurs helpen u graag!
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden je aan om met jouw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.