Skip to content

Bedrijfsopvolging in de praktijk: meer dan alleen belastingadvies

Gepubliceerd op: 25 maart 2025
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen

Aan wie ga ik mijn bedrijf overdragen? Welke belastinggevolgen heeft een bedrijfsoverdracht? Twee belangrijke vragen die bij elk (familie)bedrijf op enig moment spelen. Maar hoe pak je een bedrijfsopvolging aan, wat is de juiste timing en hoe zorg je dat ook de fiscale gevolgen goed geregeld zijn?

Voor Sander van Gelderen en Kees van Dijk, belastingadviseurs bij Baker Tilly, is deze materie dagelijkse kost. Ook kwesties waar de ondernemer vaak wakker van ligt gaan ze niet uit de weg. Juist door die zaken (fiscaal of anders) op te lossen maken ze het verschil en nemen ze zorgen weg. Sander en Kees vertellen enthousiast over hun werk en waarom ze meer zijn voor hun klanten dan alleen belastingadviseur.

Uniek traject   

Elk bedrijfsopvolgingstraject is uniek. Sander licht toe: “Hoe een bedrijfsopvolging verloopt is afhankelijk van de grootte en het soort bedrijf. Er ligt geen standaard plan klaar dat we voor elke bedrijfsopvolging kunnen gebruiken. Wat ik klanten wel altijd adviseer is om op tijd te beginnen met het regelen van de bedrijfsopvolging. Want zo’n traject kan jaren duren, waarbij je rekening moet houden met allerlei scenario’s, zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid, een onverwachte koper, enzovoorts.”

Kees vult aan: “Inderdaad, geen enkele bedrijfsopvolging is hetzelfde, maar wat de ondernemer vrijwel altijd wil, is ‘zijn’ bedrijf goed achterlaten. Die continuïteit staat na jaren hard werken en bouwen aan de onderneming echt voorop, dus het is logisch dat er vragen zijn over hoe het nu verder moet met het bedrijf. Een bedrijfsopvolgingstraject begint daarom altijd met een goed gesprek. Er spelen ook emoties bij een bedrijfsopvolging, bij familiebedrijven vaak meer dan bij ander ondernemingen. Het geeft veel rust als wij de doelstellingen helpen concretiseren, de mogelijkheden toelichten en vervolgstappen helder in kaart brengen.”

Family first, maar wat als….?

Bij bedrijfsopvolging heeft opvolging binnen de familie vaak de voorkeur. Maar dat is niet altijd een optie. Sander licht toe: “Stel de ondernemer overlijdt plotseling. Dan komt een gesprek over bedrijfsopvolging eerder dan gepland en heeft niemand er nog over nagedacht. Wat als de opvolger er nog niet klaar voor is? Wellicht kan een management development traject dan uitkomst bieden. En als geen van de familieleden het bedrijf over wil nemen, kan overname door de werknemers een optie zijn, bijvoorbeeld via een management buy out. Of het bedrijf wordt verkocht aan een ander bedrijf.” Baker Tilly bespreekt alle mogelijkheden en rekent gevolgen door. Zodat de klant per situatie weet wat de fiscale en financiële impact is van een beslissing.

Alles moet matchen  

Gesprekken met klanten gaan niet altijd over belastingzaken. Kees: “Er kunnen zo veel knelpunten zijn. Dat alles fiscaal goed geregeld is, is uiteraard belangrijk. Maar een goed pensioen ook. En de bedrijfsopvolging moet ook financieel verantwoord zijn, de overnemers moeten geschikt zijn en er moet rekening worden gehouden met verschillende noodsituaties. Het bedrijf moet toekomstbestendig zijn. Alles moet matchen. En dan heb ik het nog niet over heel andere zaken waar ondernemers mee kunnen zitten. Zoals ‘Doe ik het wel goed voor mijn opvolger?’ of ‘Wie wordt onze nieuwe CFO?’. Daar help ik de klant ook graag mee.”

Sander beaamt dit: “Je bent vertrouwenspersoon van de ondernemer. Hij komt bij jou omdat hij vaak geen gelijkwaardige sparringpartner heeft. Elk probleem is anders, het blijft maatwerk. Je kijkt samen naar een duurzame oplossing. Waarbij we niet bang zijn om de klant een spiegel voor te houden. Dat de adviseurs van Baker Tilly goed luisteren én doorvragen wordt door onze klanten enorm gewaardeerd. We zijn slechts een telefoontje verwijderd van de klant en onze brede dienstverlening maakt dat we met nagenoeg alle vraagstukken uit de voeten kunnen.”

Kees en Sander samen: “Klanten kunnen ons letterlijk voor álles bellen!”

Tips!

Tot slot heeft Kees een aantal praktische tips voor alle ondernemers die aan de slag gaan met bedrijfsopvolging: schoon je to-do-lijst op (maak keuzes!), laat een uitdaging niet voortsudderen en ga moeilijke gesprekken niet uit de weg.

Makkelijker gezegd, dan gedaan natuurlijk. Maar met de hulp van Sander, Kees en hun collega’s kunt u erop vertrouwen dat uw bedrijfsopvolging (en alles wat erbij komt kijken) goed is geregeld!

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden je aan om met jouw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief