Skip to content

De impact van je bedrijf op het milieu: carbon footprint uitgelegd

Gepubliceerd op: 22 april 2025
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen

Wil je inzicht krijgen in de klimaatimpact van jouw onderneming? Het berekenen van je carbon footprint is een essentiële eerste stap richting verduurzaming. Maar waar begin je – en wat betekenen de verschillende scopes eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat scope 1, 2 en 3 inhouden, waaruit een volledige footprint bestaat en hoe je deze berekent. Zo krijg je grip op je uitstoot en op je kansen om te verduurzamen. 

Wat is de carbon footprint? 

Een carbon footprint is de totale hoeveelheid broeikasgassen die in de atmosfeer worden uitgestoten, zoals o.a. koolstofdioxide (CO2). Deze uitstoot is gekoppeld aan de activiteiten van onder andere individuen, gemeenschappen en organisaties. 

De carbon footprint van een organisatie toont de broeikasgasemissies van alle activiteiten vanuit de waardeketen, zowel directe als indirecte uitstoot. Om een duidelijk en gestructureerd beeld te krijgen van waar uitstoot zich in de waardeketen bevindt, zijn broeikasgassen onderverdeeld in drie scopes. Zo wordt het voor organisaties inzichtelijker welke activiteiten de meeste impact hebben en waar ze dus het beste kunnen ingrijpen om uitstoot te verminderen. We lichten de scopes hieronder toe: 

  • Scope 1: emissies vanuit bronnen die eigendom zijn van de onderneming of door hen worden gecontroleerd. Deze emissies komen voort uit activiteiten zoals het verbranden van fossiele brandstoffen door het gebruik van eigen voertuigen, of aardgas voor het verwarmen van de kantoorruimtes.  

  • Scope 2: emissies vanuit de opwekking van elektriciteit, warmte en koeling die door de onderneming worden verbruikt maar niet in eigen beheer zijn. Denk aan oplaadstations voor elektrische voertuigen die stroom halen uit een elektriciteitsnet dat gebaseerd is op fossiele brandstoffen. 

  • Scope 3: emissies van activiteiten die buiten de directe controle van de onderneming liggen, maar die wel gerelateerd zijn aan de activiteiten en voortkomen uit de waardeketen. Deze emissies ontstaan door bijvoorbeeld het transport van jouw producten dat door een extern bedrijf wordt afgehandeld, of het energieverbruik van de eindgebruiker van jouw product. De onderneming kiest hierbij de categorieën uit die relevant zijn voor hun bedrijfsactiviteiten en waardeketen. 

Scope 3-emissies vormen vaak het grootste deel van de carbon footprint omdat dit een verzameling is die de gehele keten van een product omvat. Scope 3-emissies verminderen vraagt vaak een integrale aanpak in samenwerking met andere bedrijven. Tegelijkertijd biedt dit ook dé kans om wezenlijk impact te maken door maatregelen te implementeren in nauwe samenwerking met de gehele waardeketen.  

Hoe bereken je jouw carbon footprint? 

Het zogeheten ‘Greenhouse Gas Protocol’ biedt bedrijven de meest gebruikte standaarden voor het meten en rapporteren van hun carbon footprint. Daarnaast helpt het landen en steden met richtlijnen en hulpmiddelen om zo hun voortgang richting klimaatdoelstellingen te volgen. Om de carbon footprint te berekenen doorloop je de volgende stappen: 

  1. Bepaal de systeemgrenzen 

Bepaal de reikwijdte van de berekening van de carbon footprint. Beslis welke organisatieonderdelen, activiteiten en emissiebronnen worden opgenomen in de berekening.   

  1. Verzamel data 

Verzamel relevante gegevens van leveranciers, activiteiten en uitgaven. Betrek daarbij gegevens over alle relevante activiteiten die bijdragen aan de carbon footprint. Denk aan energieverbruik, transport en afvalproductie. Deze gegevens haal je op bij facilitair management, HR, inkoop, financiële afdelingen, werknemers, leveranciers en klanten (bijvoorbeeld via enquêtes). 

  1. Bereken carbon footprint   

Vermenigvuldig de activiteitgegevens met de bijbehorende emissiefactoren om de totale emissies voor elke activiteit te berekenen. Al deze emissies bij elkaar opgeteld geven jouw totale carbon footprint weer.  

  1. Rapporteer 

Documenteer en rapporteer de resultaten van de berekening van de carbon footprint. Beschrijf zo gedetailleerd mogelijk de gebruikte methodiek, de gegevensbronnen en eventuele aannames. Zo’n rapportage helpt bij het identificeren van hotspots en verbeterpunten. 

Klaar om aan de slag te gaan met jouw carbon footprint? Neem contact op met onze experts voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je niet alleen met de berekeningen en rapportage, maar ondersteunen je ook bij strategische actieplannen en de implementatie. 

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden je aan om met jouw Baker Tilly-adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief