ZZP en schijnzelfstandigheid
De arbeidsmarkt is historisch krap, dus u zoekt naar flexibele oplossingen. Huurt u zzp’ers in? Pas dan op voor schijnzelfstandigheid, want daar gaat de Belastingdienst per 1 januari 2025 streng op controleren. Wilt u naheffingen voorkomen? Breng dan al uw flexibele arbeidskrachten en hun arbeidsomstandigheden in kaart. Baker Tilly helpt u de risico’s in kaart te brengen en te voorkomen.
LET OP: Wilt u meer informatie over het voorkomen van schijnzelfstandigheid bij zzp’ers? Op 4 februari organiseren wij een webinar waarin onze collega Joanita de Pagter praktische tips en inzichten deelt waarmee u direct aan de slag kunt.
Wat verandert er in 2025?
Per 1 januari 2025 komt er een einde aan het zogenoemde handhavingsmoratorium, dat is ingesteld in het kader van de Wet DBA. Dit betekent dat de Belastingdienst de mogelijkheid krijgt om correcties, naheffingen en boetes op te leggen bij schijnzelfstandigheid. Daarbij geldt een overgangsperiode van één jaar. In 2025 krijgen werkgevers en werkenden dus nog geen vergrijpboete, wanneer zij kunnen aantonen dat ze stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.
Schijnzelfstandigheid
Wat is dat dan precies, schijnzelfstandigheid? Als partijen schriftelijk een overeenkomst van opdracht zijn overeengekomen, maar een zzp’er in de praktijk toch als werknemer wordt aangemerkt, spreken we van schijnzelfstandigheid. Dat is het geval als de zzp’er in een afhankelijke relatie tot zijn opdrachtgever staat en geen vrijheid heeft om te bepalen hoe en wanneer hij zijn arbeid verricht. Bijvoorbeeld wanneer een zzp’er op vaste tijden werkt en hetzelfde werk als uw werknemers doet.
Fiscale en arbeidsrechtelijke gevolgen
Wanneer er binnen uw organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid, kan de Belastingdienst een naheffing, tot maximaal vijf jaar terug, opleggen. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025. Vanuit fiscaal perspectief komt dit neer op een naheffing van loonbelasting en sociale premies. Die kunt u echter gedeeltelijk op de opdrachtnemer verhalen.
Dat geldt niet voor de arbeidsrechtelijke gevolgen. Wordt een zzp’er door de civiele rechter als werknemer gezien? Dan maakt hij aanspraak op de voordelen van werken in loondienst. En bent u hem bijvoorbeeld loon tijdens ziekte, vakantiedagen, een dertiende maand en zelfs pensioen verschuldigd. U kunt vooraf wel afspreken welke voorwaarden er gelden, als de zzp’er als werknemer wordt gezien.
Beperk de risico’s!
Wilt u dit soort naheffingen voorkomen? Baker Tilly brengt al uw flexibele arbeidskrachten en hun arbeidsrelatie in kaart. Wat is er schriftelijk vastgelegd? Komt dat overeen met de praktijk, of is er bij sommige zzp’ers toch sprake van gezag? Van welke zzp’ers kunt u beter afscheid nemen? Met wie kunt u op dezelfde voet verder? En bij welke zzp’ers is er ruimte om het wél goed te doen? Baker Tilly helpt u proactief de risico’s op schijnzelfstandigheid te beperken.
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.