Skip to content
Foto van binnenhof

Vooruitblik op Prinsjesdag 2024: deze maatregelen staan ons te wachten

Gepubliceerd op: 30 augustus 2024
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen

Op de derde dinsdag van september presenteert het kabinet elk jaar de begroting én de nieuwe belastingplannen voor het komende jaar. Prinsjesdag vormt de aftrap van de parlementaire debatten over de belastingplannen in de Tweede en Eerste Kamer.

Vaak borduurt Prinsjesdag voort op de Voorjaarsnota van eerder in het jaar. Maar met een nieuw kabinet aan het roer moet nog maar blijken hoeveel van die plannen de eindstreep zullen halen.  Wat kunnen we van het Belastingplan 2025 verwachten? Onze experts blikken op basis van de Voorjaarsnota 2024, het Hoofdlijnenakkoord, de besluitenlijsten van de ministerraad én de traditionele ‘Prinsjesdaglekken’ voorzichtig vooruit.

Maatregelen voor iedereen

De verwachting is dat het kabinet de algemene koopkracht wil verbeteren, maar hierbij rekening moet houden met begrotingstegenvallers. Naast de gebruikelijke kleine tariefswijzigingen in box 1 van de inkomstenbelasting, wordt ook gesproken over een mogelijke ‘extra’ schijf en een beperking van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting.

Over box 3 is veel te doen geweest. Of we daar nu al concrete aanpassingen kunnen verwachten is niet duidelijk. De introductie van een geheel nieuw heffingssysteem staat vooralsnog gepland voor 2027.

Ondernemers en DGA’s

Het nieuwe kabinet heeft afgesproken een eerder aangekondigde extra verlaging van de MKB-winstvrijstelling per 1 januari 2025 terug te draaien. De MKB-winstvrijstelling wordt weliswaar verlaagd van 13,31% naar 12,7%, maar de extra verlaging naar 12,03% gaat naar verwachting niet door.

In het Hoofdlijnenakkoord is bovendien gesproken over het (terug) verlagen van het hoge tarief in box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) van 33% naar 31%. Daarnaast lijkt er een hardheidsclausule aan te komen voor de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap voor gevallen waarin een samenloop van omstandigheden leidt tot ongewenste dubbele heffing.

Btw en vastgoed

Vorig jaar is al een aantal wijzigingen voorgesteld met betrekking tot vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe regels voor de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting, de splitsingsvrijstelling en de herziening van btw op diensten aan short-stay onroerend goed. Voor een aantal van deze onderwerpen verwachten we op Prinsjesdag een verdere uitwerking.

Ook de aftrekbaarheid van rente staat onder druk. Zoals op Prinsjesdag 2023 al zijdelings aangekondigd, is in de Voorjaarsnota 2024 verder ingezet op het aanscherpen van de zogenoemde earningsstrippingmaatregel. Het gaat daarbij om het afschaffen van de drempel van € 1 miljoen voor vennootschappen met aan derden verhuurd vastgoed. Deze maatregel moet nog verder uitgewerkt worden en gaat naar verwachting per 1 januari 2025 in.

Daar staat tegenover dat de mogelijkheid om rente af te trekken naar verwachting wordt verruimd van 20% naar 25% van de fiscale EBITDA. Verdere details volgen op Prinsjesdag.

Werkgevers en personeel

Per 1 januari 2025 zou de 30%-regeling worden versoberd. Het betrof kortgezegd een stapsgewijze afbouw van het maximaal belastingvrij te vergoeden bedrag en de afschaffing van de partiële buitenlandse belastingplicht. In het Hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet is vermeld dat deze wijziging zou worden ‘beoordeeld’; het is dus mogelijk dat de versoberingen alsnog worden aangepast of zelfs teruggedraaid.

Overige wijzigingen

Hoewel er vooraf vaak al het een en ander uitlekt, blijven de uiteindelijke wetsvoorstellen tot Prinsjesdag geheim. Het blijft daarom spannend welke belastingplannen het kabinet op Prinsjesdag aankondigt én hoe die plannen de debatten en het verdere wetgevingsproces zullen doorstaan.

Bovendien is er een flink aantal fiscale wijzigingen waarmee vorig jaar al is ingestemd, maar dat pas komend jaar (of zelfs daarna) echt in werking treedt. Uw adviseur praat u graag bij over de voorstellen en wijzigingen die voor u van belang zijn. 

Meer weten?

Zodra de Prinsjesdagvoorstellen zijn gepresenteerd gaan onze experts aan de slag om voor u inzichtelijk te maken waar u op moet rekenen en wat de invloed op uw situatie is. De wetsvoorstellen moeten daarna nog door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer worden goedgekeurd en kunnen daarom nog wijzigen of zelfs helemaal geen doorgang vinden.

Wilt u op de hoogte blijven van de Prinsjesdagplannen en andere relevante actualiteiten? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zodra onze Prinsjesdag Special online staat, ontvangt u een e-mail. Ook ontvangt u regelmatig updates en inzichten over de laatste ontwikkelingen.

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief