Vergoeding nutsvoorzieningen en servicekosten bij verhuur: btw-behandeling wijzigt per 1 januari 2025
Vergoeding nutsvoorzieningen en servicekosten bij verhuur: btw-behandeling wijzigt per 1 januari 2025
Bij de verhuur van een bedrijfsruimte zijn de vergoeding voor nutsvoorzieningen en servicekosten die aan de huurder in rekening worden gebracht meestal belast met btw. Bij de verhuur van woningen is deze vergoeding vaak vrijgesteld van btw. Per 1 januari 2025 verandert het beleid omtrent de btw-behandeling van deze vergoedingen. Onze adviseurs lichten de wijziging toe en geven aan welke voorbereidingen u vóór 1 januari 2025 moet treffen.
Btw-regime en invloed op aftrekrecht
De verhuur van onroerende zaken is in principe vrijgesteld van btw. Als de huurder de onroerende zaak echter voor minimaal 90% gebruikt voor btw-belaste prestaties, kan er onder voorwaarden gekozen worden voor een btw-belaste verhuur. Voor woningen is deze optie niet beschikbaar.
De vergoeding voor nutsvoorzieningen en servicekosten die de verhuurder aan de huurder in rekening brengt, volgt meestal het btw-regime van de verhuur (btw-belast of btw-vrijgesteld). In sommige gevallen moet de vergoeding echter als een afzonderlijke btw-belaste dienst worden gekwalificeerd.
Of de vergoeding als btw-belast of btw-vrijgesteld wordt aangemerkt, heeft gevolgen voor zowel de vergoeding zelf als voor het recht op aftrek van btw op kosten. Is de vergoeding voor nutsvoorzieningen en servicekosten btw-belast, dan heeft de verhuurder recht op aftrek van btw op de inkoopkosten. Is de vergoeding btw-vrijgesteld, dan bestaat er geen recht op aftrek van btw op de betreffende inkoopkosten en wordt een eventueel (pro-rata) btw-aftrek op algemene kosten beperkt.
Gewijzigde behandeling
Vanaf 1 januari 2025 wijzigt deze btw-behandeling. De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende bepaald over de btw-belastbaarheid van nutsvoorzieningen en servicekosten:
Nutsvoorzieningen: het leveren van nutsvoorzieningen wordt als afzonderlijke prestatie belast met btw, als de huurder zelf zijn verbruik van de nutsvoorziening kan bepalen. Dat een individuele meter is geïnstalleerd en facturatie plaatsvindt op basis van het werkelijke verbruik, is een belangrijke aanwijzing dat de levering van nutsvoorzieningen als aparte prestatie wordt beschouwd.
Servicediensten: prestaties waarvoor servicekosten worden berekend, worden beschouwd als afzonderlijke prestatie die belast zijn met btw als elke huurder afzonderlijk of de huurders gezamenlijk de dienstverrichter kunnen kiezen, en deze servicediensten op de factuur als aparte post zijn vermeld.
Is aan deze voorwaarden voldaan, dan is de vergoeding btw-belast. Maar is hier niet aan voldaan en vormt het leveren van nutsvoorzieningen of services voor de btw dus geen aparte prestatie, dan wordt de btw-behandeling van de verhuur (btw-belast of btw-vrijgesteld) gevolgd. Dit heeft gevolgen voor uw facturatie en het recht op aftrek van voorbelasting.
Breng de gevolgen tijdig in kaart
Verhuurt u vastgoed, en brengt u daarbij een vergoeding voor nutsvoorzieningen of servicediensten in rekening aan uw huurder? Dan kan deze beleidswijziging uw btw-positie beïnvloeden. Beoordeel daarom vóór 1 januari 2025 of deze beleidswijziging gevolgen heeft voor uw facturatie. Vergeet ook niet om de impact op uw aftrekrecht in kaart te brengen. Zo kunt u uw administratie en facturatie tijdig aanpassen en huurders waar nodig informeren over wijzigingen.
Wilt u meer weten over deze beleidswijziging? Of heeft u vragen over vastgoed, verhuur en btw? Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag grip houden op uw btw-positie.
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.