‘Btw in het Digitale Tijdperk’: de nieuwe ViDA-regels komen eraan!
‘Btw in het Digitale Tijdperk’: de nieuwe ViDA-regels komen eraan!
Op 5 november 2024 heeft de Ecofin-raad (Europese Raad over Economische en Financiële Zaken) het voorstel ‘Btw in het digitale tijdperk’ aangenomen. De nieuwe regels zijn bedoeld om de heffing van btw in de EU eenvoudiger en fraudebestendiger te maken. In dit artikel bespreken onze experts het besluit van de Ecofin-raad en de praktische gevolgen van de nieuwe regels.
Eindelijk akkoord na herhaald uitstel door politieke onenigheid
Het oorspronkelijke voorstel ‘Btw in het digitale tijdperk’ (ook bekend als ViDA, ‘VAT in the Digital Age’) stamt uit 2022. Politieke onenigheid zorgde echter voor meerdere aanpassingen en herhaald uitstel. Dit is opvallend omdat er in Europa brede overeenstemming bestaat over de zwaktes van het huidige btw-stelsel, die al decennialang onderwerp van discussie zijn.
Vooral de btw-fraude is een doorn in het oog van de Europese Commissie: jaarlijks leiden grensoverschrijdende ontduikingsstructuren (onder andere de zogenoemde ‘carrouselfraude’) tot miljardenverliezen voor de schatkisten van de EU en haar lidstaten. Daarnaast zijn de huidige regels complex, waardoor bedrijven geconfronteerd worden met relatief hoge administratieve lasten.
Met het pakket nieuwe maatregelen wil de EU het btw-stelsel nu grondig herzien om deze problemen op te lossen. Hoewel het pakket maatregelen nog langs het Europees Parlement moet ter consultatie, is met dit besluit van de Ecofin-raad de belangrijkste stap gezet. Wij verwachten dan ook dat de voorgenomen maatregelen binnenkort definitief worden aangenomen.
Kern van de nieuwe btw-regels
De nieuwe btw-regels worden gefaseerd ingevoerd, wat betekent dat ze stapsgewijs in werking treden. Het voorstel is de afgelopen jaren meerdere keren aangepast. Na de meest recente aanpassingen en het overleg van vandaag zijn de belangrijkste elementen uit het voorstel als volgt:
‘Deemed supplier regime’ voor de platformeconomie: (online) platforms zoals AirBnB en Uber worden verplicht om btw in rekening te brengen aan de eindconsument, wanneer de aanbieder van de diensten (overnachting, vervoer) dat zelf niet doet. Deze wijziging gaat in op 1 juli 2028, maar lidstaten hebben de mogelijkheid om dit tijdstip uit te stellen tot 1 januari 2030.
E-Invoicing: vanaf 1 juli 2030 wordt elektronisch factureren de hoofdregel in de EU. Lidstaten kunnen er echter voor kiezen om, met uitzondering van enkele specifieke (met name grensoverschrijdende) situaties, papieren facturen toe te blijven staan. Daarnaast dient de (elektronische) factuur voor bepaalde transactietypes (waaronder intracommunautaire leveringen) uiterlijk tien dagen na het belastbaar feit uitgereikt te worden.
Digital Reporting: om het btw-systeem fraudebestendiger te maken, gaan per 1 juli 2030 nieuwe rapportage- en facturatieregels gelden. Kort gezegd moeten ondernemers vanaf die datum transactiedata naar de overheid sturen voor onder andere intracommunautaire goederenleveringen, intracommunautaire verwervingen en transacties die onder bepaalde verleggingsregelingen vallen (denk aan intracommunautaire B2B dienstverrichtingen).
De ‘Single VAT Registration’: ter vereenvoudiging van het system wil men het aantal benodigde btw-registraties van ondernemers verminderen. Zo komt er een verplichte verleggingsregeling voor binnenlandse B2B-prestaties door leveranciers die niet in de EU-lidstaat van de prestatie zijn gevestigd en geregistreerd, aan afnemers die daar voor btw-doeleinden zijn geregistreerd. Bovendien wordt de One-Stop Shop uitgebreid naar onder andere installatieleveringen en intracommunautaire overbrengingen van eigen goederen door ondernemers. Deze wijzigingen treden in principe in werking op 1 juli 2028, maar lidstaten hebben de mogelijkheid om dit uit te stellen tot 1 januari 2030.
Naast deze hoofdpunten bevat het gewijzigde voorstel nog een aantal andere aanpassingen. Uw Baker Tilly-adviseur kan u hier meer over vertellen.
Bereid uw onderneming op tijd voor op ViDA
De meest ingrijpende wijzigingen treden pas op zijn vroegst op 1 juli 2028 in werking. Dat lijkt wellicht ver weg, maar onderschat de vereiste voorbereiding niet. Wij adviseren (internationaal opererende) bedrijven om in een vroeg stadium met de voorbereiding te beginnen. Zo zullen bedrijfsprocessen zoals facturatie en ERP-configuratie in veel gevallen moeten worden aangepast om te voldoen aan de nieuwe regels voor e-invoicing. Ook de nieuwe digitale rapportageverplichtingen zullen de nodige bedrijfsmatige uitdagingen met zich meebrengen. Een correcte doorvoering van de wijzigingen zal vaak een kostbare en tijdrovende aangelegenheid zijn.
Heeft u vragen over de huidige stand van zaken? Wilt u meer weten over de details van ViDA? Of wilt u weten hoe uw onderneming zich hierop kan voorbereiden? Neem dan contact op met onze btw-specialisten Marisa Hut of Stevie Mols.
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.