Toepassing vereenvoudigde ABC-regeling verruimd
Het doel van de vereenvoudigde ABC-regeling is het voorkomen van een btw-registratie van de tussenhandelaar (B) in het land van aankomst van de goederen. Voor de toepassing van deze regeling stellen de meeste EU landen de voorwaarde dat B niet gevestigd of voor de btw geregistreerd mag zijn in het land van vertrek van de goederen. Nederland past deze beperking ook toe in de situatie waarbij tussenhandelaar B de goederen verwerft in Nederland en ‘eigenlijk’ in Nederland een verwerving moet aangeven. Naast Nederland kent bijvoorbeeld ook Spanje en Luxemburg deze beperking van de toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling.
Door de uitspraak van het HvJ EU is deze restrictie niet meer toegestaan. Tussenhandelaar B kan gebruikmaken van zijn btw-identificatienummer in EU land B en tevens een btw-identificatienummer bezitten in het EU land van vertrek van de goederen. Dit geeft een breder bereik voor de toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling en zal daarmee tevens de internationale handel bevorderen, met name voor bedrijven met meerdere btw-registraties in de EU.
Een aandachtspunt is wel dat voor alle EU landen de vereenvoudigde ABC-regeling de voorwaarde blijft bevatten dat het intracommunautaire vervoer van de goederen toegerekend moet worden aan de levering tussen A en B. Dit is echter geenszins vanzelfsprekend en makkelijk vast te stellen. De zaak 'Kreuzmayr' van het HvJ EU en de door de Europese Commissie voorgestelde 'Quick Fixes', die 1 januari 2019 in werking treden, brengen deze details wederom onder de aandacht.
Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan contact op met Partner VAT Advisory Jayant Rakhan.
Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.