Inwonerschap en inkomstenbelasting
Ondernemen in het buitenland: waar betaalt u inkomstenbelasting?
Als u gaat ondernemen in het buitenland, krijgt u met nieuwe regelgeving te maken. Lokale buitenlandse wetgeving bijvoorbeeld, en buitenlandse btw-verplichtingen. Maar ook uw Nederlandse inkomstenbelastingpositie kan veranderen. Bent u bijvoorbeeld nog wel fiscaal inwoner van Nederland? Wie mag nu inkomstenbelasting heffen over uw inkomen? En, is (een deel van) uw ondernemingswinst misschien in het buitenland belast?
➔ We vertellen u in dit artikel graag meer over punten waar u bij de inkomstenbelasting rekening mee moet houden.
Inwonerschap en belastingplicht
Veel landen, waaronder Nederland, heffen inkomstenbelasting over het inkomen van hun inwoners – ongeacht waar dat inkomen is verdiend. Dit is de heffing over het zogenaamde ‘wereldinkomen’. Het is daarom belangrijk om te bepalen in welk land u (persoonlijk) inwoner bent voor fiscale doeleinden. De inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie is een factor die meespeelt, maar is zéker niet doorslaggevend. Net als veel andere landen kijkt Nederland naar nog veel meer relevante feiten en omstandigheden. Bijvoorbeeld de plaats waar u een woning heeft, waar uw gezin of familie verblijft, waar u werkt, en waar u naar de huisarts gaat.
Inwonerschap van uw onderneming
Wanneer u onderneemt in het buitenland, kan het zijn dat buitenlandse belastingautoriteiten willen heffen over de ondernemingswinst wanneer u een onderneming uitoefent voor de inkomstenbelasting (denk bijvoorbeeld aan een vof of een eenmanszaak). U hoeft hiervoor niet persoonlijk een inwoner van dat andere land te zijn.
Dit zal bijna altijd het geval zijn als uw onderneming een zogenoemde ‘vaste inrichting’ in het buitenland heeft. Het is dus niet altijd noodzakelijk dat u een (lokale) buitenlandse rechtsvorm heeft, of ingeschreven staat in het plaatselijke handelsregister. Elk land bepaalt naar eigen maatstaven of uw onderneming voldoende binding heeft om daar te mogen heffen over uw inkomen.
Dubbel inwonerschap?
Het kan voorkomen dat zowel Nederland als een ander land voldoende aanknopingspunten ziet om u (naar hun eigen nationale recht) als fiscaal inwoner te behandelen. In zulke gevallen bieden de bepalingen van belastingverdragen vaak uitkomst. Meestal wordt dan eerst bepaald met welk land uw persoonlijke betrekkingen (duurzaam) het nauwst zijn. Als het nodig is, gaat dat in onderling overleg, maar de precieze regels kunnen van land tot land verschillen.
Waar betaalt u belasting?
Als u in Nederland woont en (ook) in het buitenland activiteiten uitvoert, bestaat dus de kans dat Nederland over uw gehele inkomen belasting wil heffen. Tegelijkertijd wil een ander land mogelijk belasting heffen over het inkomen uit de activiteiten daar. In dat geval kan het zijn dat u twee belastingaangiften moet indienen: één in Nederland en één in het buitenland.
Voorkoming van dubbele belasting en de belastingaangifte
Bent u fiscaal inwoner in Nederland, en heeft u buitenlandse bronnen van inkomen? In de Nederlandse aangifte geeft u dan uw wereldinkomen aan, en in de buitenlandse aangifte (in principe) alleen het buitenlandse deel. Om te voorkomen dat uw inkomsten twee keer worden belast, biedt Nederland in veel gevallen voorkoming van dubbele belasting. Er is een aantal manieren waarop dit kan, afhankelijk van de bron van inkomsten en de verdragsstatus. Bijvoorbeeld vrijstelling van de inkomsten (bij bepaalde ondernemingswinsten) of verrekening van de buitenlandse belasting (bij bepaalde bronbelastingen). Deze methodiek kan soms ingewikkeld zijn, en het is vaak verstandig om u te laten bijstaan door een specialist. Onze belastingadviseurs vertellen u hier graag meer over.
Wees goed voorbereid
Als u in het buitenland gaat ondernemen, is het verstandig om vooraf te weten welke exacte regels er gelden in dat land. En wat de belastinggevolgen zijn, zowel voor uzelf als voor uw onderneming. Met een goede voorbereiding en een betrokken adviseur weet u waar u aan toe bent. Zo kunt u uw aandacht richten op uw internationale groeiambities.
Onze specialisten adviseren u graag over de mogelijkheden en kansen, en over eventuele aandachtspunten en verplichtingen bij internationale groei.
➔ Of u nu overweegt de eerste stappen over de grens te zetten, of al enige tijd internationaal onderneemt, we kunnen u en uw onderneming in elke fase van het ondernemerschap bijstaan.
➔ Waar gewenst schakelen we snel met de vertrouwde experts binnen ons wereldwijde Baker Tilly International netwerk. Zo heeft u ook lokaal advies binnen handbereik.
Wilt u meer weten over internationale groei? Onze adviseurs staan voor u klaar!
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.