E-commerce 2021 en de iOSS-aangifte: veelgestelde vragen
De iOSS is een systeem waarbij onder bepaalde voorwaarden de invoer van goederen in de EU is vrijgesteld van invoer-btw en de verschuldigde btw over de verkoop van deze goederen aan consumenten binnen de hele EU (afstandsverkopen) vervolgens middels één aangifte kunnen worden gerapporteerd.
Aan de hand van een Q&A geven wij antwoord op de meestgestelde vragen over de iOSS en de uitwerking in de praktijk.
Q: Hoe moet straks de iOSS-aangifte ingediend worden?
A: De iOSS-aangifte moet via een speciaal portaal worden ingediend. In dit portaal kunt u per lidstaat alle afstandsverkopen aangeven alsmede de verschuldigde btw voldoen. Punt van aandacht is dat de verschuldigde btw per lidstaat kan verschillen en derhalve het juiste btw-tarief moet worden toegepast. Omdat het lastig is om naderhand nog additionele btw in rekening te brengen bij uw klanten raden wij u met klem aan om de btw-tarifering op juiste wijze door te voeren in uw systemen.
Q: Ben ik verplicht gebruik te maken van de iOSS?
A: Nee, u bent niet verplicht om gebruik te maken van de iOSS. Het is in bepaalde situaties waarin uw goederen worden ingevoerd in Nederland in grotere partijen of wanneer de waarde van uw zendingen sterk fluctueert (zowel boven als onder de € 150 drempel), ook mogelijk om met een artikel 23 vergunning de verschuldigde invoer btw te neutraliseren en vervolgens uw afstandsverkopen in de reguliere One Stop Shop-aangifte aan te geven. Mocht u geen gebruik willen maken van de iOSS, dan is dit uiteraard ook mogelijk. Houd er dan wel rekening mee dat u, met name als de vervoerder de bijzonder regeling voor post- en pakketdiensten niet toepast, met btw-verplichtingen in ieder EU-land afzonderlijk te maken kunt krijgen. Dit kan leiden tot een administratieve last en hoge kostenpost.
Q: Kan ik gedeeltelijk gebruik maken van de iOSS?
A: Nee dit kan niet, als u kiest voor de iOSS dan bent u verplicht alle afstandsverkopen naar de EU aan te geven in de iOSS-aangifte. U kunt dus niet kiezen om voor de afstandsverkopen met betrekking tot lidstaten A, B & C gebruik te maken van de iOSS en de afstandsverkopen met betrekking tot lidstaat X in de lokale btw-aangifte aan te geven.
Q: Als de lokale belastingautoriteiten vragen hebben over mijn iOSS-aangifte of een controle instellen, verloopt dat dan ook centraal via de Nederlandse Belastingdienst?
A: De belastingautoriteiten van lidstaten kunnen dit op individuele basis doen. Het is dan bijvoorbeeld ook van belang dat u het juiste bedrag aan btw tijdig betaalt. De binnengekomen betaling zal namelijk door de lidstaat van identificatie worden verdeeld over de betreffende lidstaten. Een onderbetaling kan dus leiden tot interventie van meerdere belastingautoriteiten.
Q: Welke regels gelden voor het corrigeren/suppleren van iOSS-aangiftes?
A: Indien uw ingediende iOSS-aangifte onjuist is, dan moet u deze aangifte corrigeren. Deze correctie voert u in eerste instantie door in de volgende iOSS-aangifte. Lidstaten moeten echter toestaan dat correcties nog binnen 3 jaar (nadat de foutieve iOSS-aangifte moest zijn ingediend) kunnen worden doorgevoerd. Voor deze correcties is een speciale rubriek opgenomen in de iOSS-aangifte.
Mocht u vragen hebben over de iOSS of willen overleggen wat het handigste is voor uw onderneming, neem dan vrijblijvend contact op met Marisa Hut of Barthold Bergman. Zij helpen u graag verder.
Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.