De samenhang van corona, liquiditeitsbeheer en drukte op de overnamemarkt
Liquiditeitsbeheer zou te allen tijde een belangrijk aandachtspunt moeten zijn voor bedrijven, want ook in tijden van groei kan een acuut liquiditeitsvraagstuk ontstaan. Corona heeft ertoe geleid dat elke ondernemer of financiële manager in hoge mate gefocust is op liquiditeitsbeheer. Vanuit de huidige crisis is er al een verhoogde liquiditeitsdruk. De verwachting is dat deze druk in 2021 verder zal gaan toenemen. Als gevolg van vertraagde wereldwijde logistieke processen zijn voor veel bedrijven de productie- en levertijden langer waardoor bedrijven als gevolg pas later de producten kunnen uitleveren en hun cash later ontvangen.
In de fusie- en overnamemarkt zien we een toenemend aantal transacties het afgelopen jaar gedreven vanuit de liquiditeitskrapte. Partijen van kleinere omvang sluiten zich aan bij een grotere speler of gaan samen met een partij van gelijke omvang. Daarnaast merken we dat er momenteel nog steeds sprake is van een kapitaaloverschot in de markt, met name bij private equity partijen en family offices. Kortom, dit biedt voor zowel koper als verkoper veel kansen en zorgt voor een toename van het aantal overnames. Corporate Finance specialist Lorijn van Leersum praat u bij in onderstaande video.
Meer weten?
De adviseurs van Baker Tilly Corporate Finance denken graag met u mee over liquiditeitsvraagstukken. Wilt u meer weten over liquiditeitsbeheer of de verschillende financieringsvormen? Neem dan contact met ons op, of dien een terugbelverzoek in. Dan nemen we, op een door u gewenst moment en een door u gewenste manier, contact met u op.
Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.