Btw en groei
Internationale groei: van kleine btw-stappen naar grote handelssprongen
Heeft u plannen om internationaal uit te breiden naar andere EU-landen? Of bent u al bezig met dit proces? Het is cruciaal dat u uw fiscale verplichtingen begrijpt en de touwtjes in handen houdt. Gaat u buiten Nederland alleen goederen in opslag leggen bij een derde logistieke partij? Of heeft u ook lokaal personeel of een lokaal kantoor? Voor de vennootschapsbelasting wordt al snel gesproken over een lokale aanwezigheid of een vaste inrichting. Maar hoe werkt dat voor de btw?
Beginnen bij het begin: handel vanuit Nederland
Voor veel bedrijven start internationale groei simpelweg met het verkopen aan klanten over de grens. Wanneer u goederen verkoopt en verzendt vanuit Nederland naar een afnemer in een ander EU-land, heeft u niet snel een lokale aanwezigheid in dat land. Uw btw-positie is dan meestal vrij eenvoudig: in de meeste gevallen sluit u aan bij de regels van de Nederlandse btw.
Een stapje verder: voorraad in een ander EU-land
Als u een stap verder gaat en goederen in een ander EU-land bij een derde partij op voorraad legt, kan dit kosteneffectief zijn en een snellere levering aan klanten in dat land vereenvoudigen. Deze logistieke dienstverlener wordt in uw distributiemodel geen eigenaar van de goederen, maar verleent uitsluitend opslag- en logistieke diensten aan uw Nederlandse onderneming. In deze situatie krijgt u vaak te maken met btw-aangifteverplichtingen in zowel het land van vertrek van de goederen (Nederland) als in het EU-land waar u de voorraad neerlegt. Dit vereist doorgaans een lokale btw-registratie.
U moet alle verkopen die worden verzonden vanuit de internationale opslaglocatie verwerken in de btw-aangifte van het desbetreffende EU-land van vertrek van het transport. Bovendien heeft de logistieke tussenstap nog meer btw-gevolgen: wanneer u voorraden overbrengt van Nederland naar een ander EU-land om deze daar neer te leggen, moet u deze overbrengingen rapporteren in uw btw-aangiften in zowel Nederland als het EU-land van aankomst.
Het aanhouden van voorraad via een derde partij binnen de EU leidt niet snel tot een vaste inrichting voor de btw, maar brengt dus wel vaak buitenlandse btw-registratie- en aangifteverplichtingen met zich mee.
Ten slotte is het belangrijk om te benadrukken dat het aanhouden van voorraad in dat andere EU-land ook andere fiscale gevolgen kan hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een vaste inrichting voor de vennootschapsbelasting. Dit hangt af van de lokale wetgeving. Lees hier meer over de inkomsten- en vennootschapsbelastingheffing bij vaste inrichtingen.
Verdere uitbreiding: lokale vestiging
Wanneer u uw buitenlandse activiteiten verder wilt uitbreiden en bijvoorbeeld een lokale vestiging wilt openen, is het zaak om alle relevante gevolgen in kaart te brengen. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de structuur en organisatie van uw bedrijfs- en distributiemodel, zodat u keuzes maakt op basis van de juiste overwegingen. Houd er rekening mee dat een buitenlandse vestiging naast btw-gevolgen ook invloed kan hebben op bijvoorbeeld uw vennootschapsbelasting- en loonbelastingpositie. Ook transfer pricing-aspecten en administratieve verplichtingen zijn aandachtspunten.
Meer weten over internationale groei?
Internationale groei biedt kansen, maar ook uitdagingen. Of u nu klein begint, grootse plannen heeft of al vergevorderd bent: het helder hebben van uw fiscale positie is van cruciaal belang. Onze adviseurs maken dit graag voor u inzichtelijk. Dankzij ons full-service aanbod helpen wij u vandaag de keuzes te maken voor morgen. Wilt u meer weten over internationale groei en de ondersteuning die wij bieden? Onze specialisten staan voor u klaar!
Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.