Skip to content

Gebiedsontwikkeling

Hoe krijgt u meer grip op grondexploitaties? Baker Tilly analyseert en  controleert de uitgangspunten van een gebiedsontwikkeling. Ook duiden en kwantificeren wij eventueel aanwezige risico’s op basis van de gehanteerde uitgangspunten.

Nieuwbouw, gebiedsontwikkeling en grondexploitatie

Nederland heeft te maken met een grote woningopgave. Als gevolg van een enorm woningtekort moeten er tot en met 2030 minimaal 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd (waarvan twee op de drie nieuwe huizen in de categorie ‘betaalbaar’). Gezien deze opgave hebben veel gemeenten te maken met nieuwbouw en gebiedsontwikkelingen. Een grondexploitatie vervult een essentiële rol bij het realiseren  van onder andere woningen en bedrijventerreinen, aangezien daarin de financiële vertaling van het ruimtelijk plan is opgenomen.

  • Vermijd onverwachte budgetoverschrijdingen

Wij constateren dat bepaalde kosten- en opbrengstensoorten binnen grondexploitaties een betere onderbouwing vereisen om de transparantie te verhogen. Tevens valt  op dat bronverwijzing en/of toelichting op de uitgangspunten meer aandacht behoeven. Door het ontbreken van de financiële onderbouwing en juiste toelichting op de uitgangspunten  ontstaat een onzeker en niet realistische weergave binnen de grondexploitatie. Dit kan leiden tot onvoorziene kosten en potentiële budgetoverschrijdingen.

  •  Bewustwording

Het is belangrijk is om bewustwording bij partijen te creëren, waardoor het mogelijk wordt om actief te sturen op onvolkomenheden en aandachtspunten. Door risico’s te kwantificeren binnen een grondexploitatie wordt dit bewustzijn gecreëerd. De kwantificering van risico’s kan bij zowel het opstellen van een nieuwe grondexploitatie, als bij de (jaarlijkse) herziening of bij het aanvragen van een subsidie, zoals de woningbouwimpuls.

Onze aanpak

De adviseurs van Baker Tilly Gebiedsontwikkeling en Vastgoed beoordelen  grondexploitaties op onvolkomenheden, onzekerheden en risico’s. Hierdoor worden (financiële) onvolkomenheden van de grondexploitatie inzichtelijk gemaakt, waardoor aandachtspunten en risico’s worden gekwantificeerd. Bij de analyses op de grondexploitaties ligt de focus op de onderdelen:

  • programma

  • planning

  • (grond)prijzen

  • parameters

  • planontwikkelingskosten

  • verwervingskosten

  • civieltechnische kosten

  • overige kosten en de juiste berekening van de tussentijdse winstneming

We analyseren de actualiteit en deugdelijkheid van de door de planeconoom gehanteerde onderbouwingen, evenals de aannemelijkheid van de gehanteerde uitgangspunten. In een beknopte en overzichtelijke rapportage adviseren wij  op welke aspecten van de grondexploitatie bijsturing nodig is. In de rapportage geven we  een toelichting op de geanalyseerde uitgangspunten, die we per onderdeel voorzien van een plausibiliteitstoets. Dit maken we visueel door middel van het stoplichtmodel. Hierdoor is in één oogopslag duidelijk waar zich mogelijk een knelpunt bevindt binnen de grondexploitatie. Zodoende worden onverwachte kosten en budgetoverschrijdingen tot een minimum beperkt. Daarnaast is ons team in staat om te ondersteunen bij de ontwikkelstrategie en financiële regie bij gebiedsontwikkelingen.

Nauwe samenwerking

Tijdens onze adviestrajecten delen we  onze kennis en ervaring actief met u als klant. We werken nauw met u samen.

Wij werken zowel voor de overheid als voor ontwikkelaars, beleggers, zorginstellingen en woningcorporaties. Ons team beschikt over een breed spectrum aan kennis en praktijkervaring, verdeeld over verschillende kennisgebieden. Zo zijn we in staat om alle belangen bij elkaar te brengen en bereiken we samen de beste resultaten.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief