Skip to content

Webinar: Duurzaamheid en (financiële) grip op majeure projecten

Over het event

De wereld van vandaag is complex. Van oorlogen tot klimaatproblematiek en van personeelstekort tot bezwaarprocedures; er zijn altijd interne en externe factoren die projecten beïnvloeden en zorgen dat de grip op tijd, geld en doelstellingen verloren gaat.

Daar komt bij dat bedrijven sinds 1 januari 2025 verplicht moeten rapporteren over de verschillende aspecten van duurzaamheid: environment, social en governance (ESG). Voor overheden bestaat die verplichting niet, of nog niet? Ook de financiers van overheden, zoals BNG en NWB, stellen steeds meer eisen over transparantie op het gebied van duurzaamheid. In de wandelgangen klinkt dan ook eenzelfde geluid: gemeenten, waterschappen, provincies en rijksoverheid kunnen niet achterblijven op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving.

Registreren voor evenement

18 maart 2025

Online om 16:00u.

Baker Tilly komt als accountant en adviseur van lokale overheden vaak in aanraking met grote projecten, als hoog risico voor de jaarrekeningcontrole. Deze risico’s zijn een vast agendapunt in gesprekken met organisaties, besturen en auditcommissies.

Tijdens ons gratis webinar, op 18 maart 2025 om 16:00 uur, delen vier experts hun kennis en ervaring. Hoe maak je grote projecten beheersbaar in de uitvoering? Welke stappen kan de decentrale overheid zetten ten aanzien van duurzaamheidsverslaggeving? En hoe vormen we risico’s en onzekerheden om tot kansen?

Thema 1: Van risico naar kans in majeure projecten

Projecten vragen om grip en controle, ook bij overheden. Niets is vervelender dan overschrijding van tijd, budget en het niet halen van beoogde doelstellingen; iets dat helaas veel vaker wél dan niet voorkomt. Door uitgebreid en intensief aan de voorkant na te denken over de inrichting en de besturing van een project, bespaar je uiteindelijk veel tijd en geld bij de uitvoering. Risico’s en onzekerheden worden kansen als je daar goed zicht op hebt en je de projectuitvoering daarop inricht. Dat is topsport.

Thema 2: De overheid kan niet achterblijven

Lokale overheden hebben niet alleen te maken met hun eigen ESG-footprint, maar hebben ook invloed op de footprint van bedrijven, inwoners en maatschappelijke organisaties in hun areaal. Nog een reden om nú het gesprek met elkaar aan te gaan: welke stappen kan de overheid zetten ten aanzien van duurzaamheidsverslaggeving?

Wat kun je verwachten tijdens het webinar?

Tijdens het webinar delen onze externe gasten en twee partners van Baker Tilly hun ervaringen uit de praktijk:

• Partner Winnie Grondel-Kort gaat in gesprek met Marcel van Alderliesten (Waterschap Scheldestromen). Winnie deelt haar inzichten uit de praktijk. Door onzekere tijden en inflatie worden gemeenten geconfronteerd met o.a. extreme prijsstijgingen. Marcel spreekt over de financiële beheersbaarheid van majeure projecten: welke beheersingsmaatregelen zijn er getroffen, hoe zijn toezichthouder/financierder/stakeholder meegenomen en welke scenario’s zijn er afgewogen?

• Michiel Ellens (BNG) deelt hoe deze belangrijke financier van de lokale overheid tegen duurzaamheidsverslaggeving van de sector aankijkt. Hij vertelt ook over de verplichtingen waaraan BNG zelf moet voldoen en het effect daarvan op financieringsvraagstukken.

• Partner David Zijlmans geeft handvatten over hoe je als gemeente, provincie of waterschap stappen kunt zetten ten behoeve van duurzaamheidsverslaggeving: welke prioriteiten moet je daarbij stellen en welke keuzes kun je maken? 

Doelgroep

Dit webinar is met name interessant voor gemeenten (bijvoorbeeld concern control, financiën, projectleiders, beleidsmedewerkers duurzaamheid, klimaat en energietransitie, waterschappen, provincies en gemeenschappelijke regelingen (organisaties die vallen onder het BBV).

Meld je aan

Wil jij risico’s en onzekerheden omvormen tot kansen? Meld je dan aan voor het webinar en ontvang waardevolle kennis en tips om grip te houden op majeure projecten en duurzaamheidsverslaggeving. Kun je niet, maar wil je wel graag op de hoogte blijven? Meld je dan toch aan. Via de terugkijklink die je van ons ontvangt, kun je het webinar later terugkijken.

Meld je hier aan

Bekijk ook deze evenementen

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief