ESG Raamwerk
In 8 stappen verduurzamen: van ambitie naar actie
Bij Baker Tilly geloven wij in praktische maatwerkoplossingen die passen bij jouw bedrijf.
Met ons 8 stappen raamwerk, een bewezen effectieve tool, werk je in hele concrete stappen aan het integreren van ESG in je organisatie. Duurzame ambities vertaal je naar concrete acties. Zo voldoe je aan de wettelijke rapportage-eisen en laat je zien welke maatschappelijke impact je maakt.
Verschillende afdelingen van je onderneming leveren hierin een bijdrage; van strategie vorming tot data verzameling. Het ESG Advisory team van Baker Tilly ondersteunt met werksessies en onze digitale tool (ESG Hub). Dit zorgt voor een breder draagvlak, een hoger kennisniveau, betrokkenheid en inzichtelijke documentatie.
Stap 1 Dubbele materialiteitsanalyse & stakeholder validatie
Met de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) breng je de meest relevante risico’s en kansen voor je bedrijf in kaart. Dat geeft inzicht in de impact van jouw onderneming op mens en milieu én laat zien hoe een ESG-thema een (toekomstig) effect kan hebben op de financiële performance van je bedrijf. De DMA vormt de basis voor je duurzaamheidsstrategie en -verslag.
Het uitvoeren van de DMA is een verplicht onderdeel van de CSRD. Door het gebruik van onze digitale tool (ESG Hub) doorloop je de stappen efficiënt, snel en eenvoudig. Hierdoor ben je in controle over de voortgang en compliance. Door de uitkomsten te toetsen bij verschillende stakeholders krijg je een volledig beeld vanuit verschillende invalshoeken van de waardeketen. Dit geeft belangrijke inzichten voor je duurzaamheidsstrategie. Daarnaast bouw je aan een verdere versteviging van je relatie met stakeholders, wat belangrijk is voor de ESG-implementatie. Samenwerking is tenslotte de sleutel tot verduurzaming.
Stap 2 Nulmeting ESG data
Na stap 1 weet je welke ESG-thema’s het meest relevant zijn voor je bedrijf. Samen bepalen we in de tweede stap waar je organisatie staat met je prestaties ten aanzien van deze thema’s: de nulmeting. Deze meting biedt waardevolle inzichten om in de volgende stap ambities en doelen te formuleren.
Onze tool (ESG Hub) biedt een overzicht van verplichte datapunten en KPI’s die je moet rapporteren, en maakt het eenvoudig om te zien welke gegevens en beleidsstukken je hebt of nog ontbreken. Na deze analyse heb je een goed beeld welke inspanningen nodig zijn om op tijd aan de rapportageverplichting te kunnen voldoen.
Stap 3 Ambitie & doelen
In de derde stap brengen we samen in kaart welk ambitieniveau en doelstellingen passen bij de materiele ESG-thema’s van je bedrijf. Blijf je bijvoorbeeld je voortrekkersrol in de sector houden of wil je binnenkort voldoen aan de minimale vereisten? Dat is voor iedere onderneming anders. In lijn met de CSRD moet je duurzaamheidsstrategie bijvoorbeeld afgestemd zijn op de doelen van het klimaatakkoord van Parijs. We zorgen voor doelen die aansluiten bij de visie van je bedrijf en praktisch uitvoerbaar zijn.
Stap 4 Gaps & focus
We analyseren de verschillen tussen de huidige situatie en de doelen en focussen op de belangrijkste verbetergebieden. Vervolgens analyseren we de gaps tussen waar je nu staat op de ESG-thema’s (stap 2) en je ambities (stap 3). In werksessies met themaverantwoordelijkheden uit je organisatie brainstormen we over mogelijke verbeterinitiatieven om je performance op de ESG-onderwerpen te verbeteren. Dit geeft belangrijke inzichten voor de focusgebieden van de duurzaamheidsstrategie van je bedrijf en zorgt dat alle onderdelen van het bedrijf ownership voelen om hieraan bij te dragen.
Stap 5 Strategie & KPI’s
Stap 5 is het opstellen van de duurzaamheidsstrategie. We formuleren gezamenlijk strategische pijlers, die we in werksessie opzetten. Door een aantal medewerkers en/of divisies te betrekken ontstaat er breed draagvlak en commitment. In de werksessies formuleren we realistische, haalbare en inspirerende Key Performance Indicator (KPI’s). Deze KPI’s maken de voortgang van de strategische doelen meetbaar en bestuurbaar.
Stap 6 Actieplan
Om de duurzaamheidsstrategie te realiseren, zijn er concrete actieplannen nodig. Met de aangebrachte focus prioriteren we verbeterinitiatieven en vertalen we ze naar projectplannen, waarin duidelijk beschreven wordt wie verantwoordelijk is en welke middelen er nodig zijn. De Baker Tilly tooling helpt acties uit te zetten, denk aan het geven van trainingen, het implementeren van een ESG-rapportage tool, CO2 reductieplannen en onderzoek doen naar risico’s in de keten.
Stap 7 Resultaat & reporting
De gegevens verzamel je in een inspirerende duurzaamheidsrapportage, die voldoet aan de CSRD-vereisten. Het verslag laat zien hoe jouw organisatie bijdraagt aan duurzame doelen en versterkt je reputatie. Voldoen aan de wet- en regelgeving creëert vertrouwen bij medewerkers, klanten, investeerders en andere stakeholders.
Ons rapport helpt je om je duurzaamheidsdoelen helder te communiceren, je strategie te verbeteren, risico's te beheersen en duurzaamheidskansen te benutten. Met een gedegen rapportage bouw je aan een toekomstgerichte organisatie en creëer waarde voor zowel jouw bedrijf als de samenleving.
Stap 8 Evaluatie, bijsturen en verbeteren
Als laatste kijken we bij stap 8 naar constante verbetering en het bouwen van een solide ESG-fundament. Met helder beleid en effectieve processen krijgt ESG een steeds belangrijkere rol in jouw organisatie. Regelmatige evaluatie helpt je beoordelen of de maatregelen effectief zijn en of ze aansluiten bij de duurzaamheidsdoelen van je organisatie. Je monitort prestaties, identificeert verbeterpunten en past de strategie aan nieuwe omstandigheden aan.
Bijsturen en verbeteren zorgt ervoor dat jouw organisatie blijft ontwikkelen en duurzaam groeit. Door te leren van resultaten en de best practices toe te passen, versterk je de impact van je initiatieven en bouw je vertrouwen op met stakeholders. Deze cyclus van reflectie en actie is essentieel om risico’s te beheersen, kansen te benutten en blijvend waarde te creëren voor jouw organisatie en de samenleving.